Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

OM UTSTÄLLNINGEN

I mars 2012 möter du den store hjärtekrossaren Gustaf Mauritz Armfelt, Gustav III:s gunstling och en man med ett öde likt en Hollywoodfilm. I slutet av 1700-talet gör den unge finländaren Gustaf Mauritz Armfelt kometkarriär vid hovet. Han blir snabbt Gustav III personliga rådgivare och får flera ansvarsfulla uppdrag, utmärkelser och förmåner. Men inte bara kungen charmeras av Armfelt. Med sin utstrålning och skönhet fängslar han alla i sin omgivning. Den stilige baronen har många älskarinnor. Den mest beryktade relationen är den med hovfröken Magdalena Rudenschöld och tillsammans utgör de centrum i nöjesvirveln runt kungen.

Men när konungen själv bekostar Armfelts bröllop är det inte Magdalena Rudenschöld utan Hedvig De la Gardie som står vid hans sida. Hennes adliga namn ger en högre status. Allt fler kom att avundas Armfelt hans framgångar. Och när kungen skjuts på Operan i Stockholm den 16 mars 1792 ser Armfelts fiender sin chans. Han tvingas lämna Sverige, anklagas för högförräderi och döms till döden. Gustaf Mauritz Armfelts liv utvecklar sig till en dramatisk berg- och dalbanefärd och han blir ständigt indragen i nya krig, politiska förvecklingar och kärlekshistorier. Förföljd irrar han runt i Europa, men räddas gång på gång av välvilliga män och – inte minst – kvinnor.

I utställningen om Armfelt lär vi känna en ovanlig man med ett sällsynt öde. Den berättar en historia om makt, kärlek, vänskap och hat mot en bakgrund av en värld i upplösning, regenters och nationers uppgång och fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: