Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

OM BLOGGEN

Välkommen till vår blogg! I Livrustkammaren har vi påbörjat arbetet med nästa års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt som öppnar i mars 2012. I den här bloggen kan du följa med på resan från idé till färdig utställning.

Tillsammans kommer vi att diskutera, citera, presentera och grotta ner oss i Gustaf Mauritz Armfelt och utställningsprocessen. Vår förhoppning är att ge dig en inblick i hur en utställning skapas; hur väljer man föremål, vem gör vad, vilka problem ställs man inför?

Vi vill även presentera Gustaf Mauritz Armfelt; vem han var, vad han gjorde och varför vi gör en utställning om en idag för många okänd man?

Sist men inte minst vill vi höra dina tankar, åsikter och frågor! Vad du vill se och göra i utställningen?

Vi som bloggar här är:

Sofia Nestor är intendent på Samlingsenheten och delproducent i utställningen om Gustaf Mauritz Armfelt. Hon har tidigare varit producent för bl a utställningarna ”Prinsessor!” och ”Krigsbyte”. I detta projekt arbetar hon särskilt med kvinnorna i Armfelts liv, framför allt älskarinnan Magdalena Rudenschöld och hustrun Hedvig Ulrika De la Gardie.

Åsa Marnell är projektledare för projektet och är den som håller i helheten. Har arbetat i Livrustkammaren sen 1999 och har under den tiden hunnit med att projektleda 16 tillfälliga utställningar och 4 permanenta utställningar. Jobbar annars som enhetschef för Utställningsenheten.

Anna Blom Allalouf är museipedagog i Livrustkammaren sedan 2007 och delproducent i projektet. Hon har tidigare varit ansvarig pedagog i utställningarna ”Kunglig vintage” och ”Trofast – hov och tass i kunglig tjänst”. Anna är också med i museets programgrupp och tillgänglighetsansvarig.

Ann Grönhammar är huvudproducent i utställningsprojektet Armfelt. Är intendent på Livrustkammaren sedan 1982. På 80-talet var det bildspel som gällde: Gustav II Adolf 350 år efter Lützen, Snapphanar, Kronprinsessan Victoria på Nilen m.m., därefter cd-romproduktioner om kungar och drottningar. Har arbetat med utställningar om Drottningar – kvinnlighet och makt, Gåvor från Österland, Svenska folkets kungaminnen, Lillprinsen, Trofast m.m.

Christel Schmidt Lindholm är delproducent för Armfeltutställningen och vikarierande museiassistent sedan januari 2011. Hon är novisen i sällskapet. I detta projekt har Christel jobbat mycket med Armfelts karriär i Finland och Ryssland. Och tillsammans med Anna arbetat med manus till Äventyret

Emma Reimfelt- Kommunikatör, webbstrateg

Pernilla Wåård- Praktikant

Caroline Strandberg- Praktikant

Mattis Andersson- Praktikant

Margareta Berglund Hamngren- Kommunikationsstrateg

Charlotta Andersson- Kommunikatör, grafisk formgivare

Susanne Samuelsson- Marknadschef

3 tankar om “OM BLOGGEN

 1. Daniel Alfvén skrev den :

  Kommer ni visa skidorna Armfelt använde när han flydde från Neapel till Kaluga undan ett faderskapsmål?

  • Ann Grönhammar skrev den :

   Hej Daniel!
   Två intressanta uppgifter fyrar du av här: dels att han åkte skidor i Italien! Hade ingen aning om det! För det att andra att han flydde undan ett faderskapsmål! Vem var modern i det fallet just där och då? Berätta mer!

 2. Daniel Alfvén skrev den :

  Hej Ann!
  Rykten gör gällande (dock ej bekräftade!) att Armfelt hade en passionerad romans med Cécile Marie Bourbon-de la Roch-sur Yon som resulterade i en icke planerad grossess och framtvingade en hastig flykt. Denna skall enligt uppgift företagits på skidor speciellt tillverkade av en skidmakare från Savojen vid namn Jean-Claude Fou. Dessa skall ha varit utrustade med speciella stighudar anpassade för de skiftande klimat som flykten skulle komma att medföra. Jag vet ej om dessa uppgifter är sanna eller bara en skröna. Jag har dock hört historien berättas vid flera av varandra oberoende tillfällen. Kan detta stämma?
  Mvh Daniel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: