Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Då & Nu: Om Armfelt levt idag

Bilden är tagen på ett tidigare Lunchbeat

Det går egentligen inte att spekulera i hur en människa från en annan tid skulle ha levt och tänkt om han funnits idag. Alla formas av sin tid och miljö. Men, om man ändå lite fräckt skulle släppa fantasin fri och göra Armfelt till en modern människa – hur skulle han vara då? Eller: vad skulle han tycka då?

Jag gissar att Armfelt skulle ha varit moderat och gillat Reinfelt. Armfelt var från en s.k. fin familj och var kungatrogen och konservativ men samtidigt öppen för en del moderna idéer. Han kunde också värna om den som hade det sämre ställt.

Armfelt var Gustav III:s festfixare. Han var en man med karisma som folk gärna umgicks med. I vår tid hade han nog kunnat konkurrera ut Micael Bindefeld vad det gäller att anordna fantastiska fester eller event och få de ”rätta” människorna att komma. På sina egna privata fester hade han nog spelat den här musiken. Han hade nog varit den första att boka biljett till Livrustkammarens utsålda lunchbeat den 24 januari.

Han skulle träna på gym och klä sig modernt med en exklusiv touch. Håret skulle alltid vara stylat i den senaste frisyren. Han skulle ha IPhone och Ipad och skicka många mejl och sms. Han skulle ha massor av vänner på fejan!

Om Armfelt var ung idag så skulle han resa jorden runt och upptäcka andra kulturer. Han skulle definitivt kunna umgås med människor från olika länder och tala flera språk. Han skulle gärna arbeta utomlands på ambassad eller som chef på något internationellt företag. På långa resor skulle han lyssna på musik i sin mobil och då skulle det nog låta så här.

I vår tid skulle han nog vara gift och skild ett antal gånger och ha barn med flera kvinnor trots att det numera finns preventivmedel. Barnen skulle han ta ansvar, och inte bara betala underhåll, utan ha dem hos sig varannan vecka. Han skulle nog bo i en tjusig våning i en storstad men ha fritidshus på landet. Istället för elefantservisen på 1700-talet skulle han köpa trendiga designsaker till hemmet.

 Och precis som då skulle både kvinnor och män sukta och tråna…

 /Anna, museipedagog och delproducent

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: