Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Gustav III:s väst och strumpor

Tillsammans med Gustav III:s kappa som han bar mordnatten 1792 vill vi ställa ut västen och strumporna han hade på sig samma kväll. Konservatorn och producenten inspekterar plaggen i magasinet.

Västen är elegant i ljust lila siden, foder i vitt, stora fickor. Sidenet är verkligen så lätt! Lägger man ut den så som ovan ser man både västens skärning och kulhålet i ryggen. Kungens livstycke som också visar var kulan gick in finns i montern i första rummet i Livrustkammaren. Därför är västen ”ledig” att ställas ut i Armfeltutställningen. Även silkesstrumporna som Gustav III bar under de ribbstickade silkespantalongerna. Det var ju kallt den där natten i mars 1792, inte underligt att kungen hade flera lager av kläder på sig.

Gustav III:s silkesstrumpor som han hade på sig då han blev skjuten av Anckarström – här i förvaringslådan i magasinet. Undras om det är någon konservator som har stoppat dem på hälen eller om det gjordes när kungen levde? Har just lärt mig att det fanns särskilda ”strumpflickerskor” som arbetade med sådant på hans tid. (alltså, det är rätt stavat – flickare – en som lagar. Bra att känna till om du löser korsord?)

Men kappan, då? Vad göra med den? Den är verkligen i uselt skick!

Ann/utställningsproducent

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: