Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Armfelt och kärleken till fäderneslandet

Gustaf Mauritz Armfelt

Vackre baron Armfelt var en livlig och känslofull person, kvick och charmig. Det är lätt att tänka på kärlek när man tänker på honom. I producentgruppen laborerade vi redan från början kring olika kärleksteman. Detta har lett fram till att vi i utställningen arbetar med fyra ”kärleksingångarna” till hans liv: kärleken till kvinnorna,  kärleken till kungen, kärleken till maten och kärleken till fäderneslandet.

Kärleken till fäderneslandet

I fjärde rummet kommer vi fram till något som hela tiden varit av synnerlig vikt i Armfelts liv, hans karriär som krigare. Som varje adelsman är den militära banan första val – riddare är ju synonymt adel. Och det handlar om det uppoffrande livet, en drivfjäder att gå till historien som hjälte.

Armfelts valspråk under hans adliga vapensköld med harneskklädd arm med pistol,: Trogen och ståndaktig syftar på hans trohet gentemot konungen och riket. Han stred med Gustav III i Finland i kriget mot Ryssland 1788-1790. I fredsunderhandlingarna i Värälä spelade han för första en riktigt stor statsmannaroll. Han mottog efter undertecknandet ordnar både från sin egen kung och Rysslands kejsarinna. Här möter vi också hans insatser mot Napoleon i Pommern, inte så lyckade, och i fälttåg mot norska gränsen – inte heller helt lyckat. Hans stora revansch blir trohetseden till Rysslands kejsare 1811. Vid kejsarens sida spelade han sin sista roll, en verkligt betydelsefull roll för Finlands sak.

/Ann, producentgruppen

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: