Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Snacka om sexpack!

Vi brukar oja oss över utseendefixeringen i dag men jag undrar om det inte varit så jämt? Även hos män. Armfelt ansågs vara mycket vacker. Både män och kvinnor tyckte det.

 På Ängsö slott i mitt hemlän Västmanland, där Armfelts dotter Augusta bodde, finns en fantastisk tavla i naturlig storlek på Armfelt där han lutar sig mot en Gustav III-byst. Tavlan är målad av K F von Breda år 1811. Trots att Armfelt då är 54 år gammal målas han som en ung Apollo ellerDavidmed fantastiska bröst- och magmuskler vars former syns under en tight gul tunn tröja. Nog syns det att dåtidens kroppsideal var mycket likt vår egen tids!

 /Anna, museipedagog och delproducent

Single Post Navigation

6 tankar om “Snacka om sexpack!

 1. Jag tror inte alls att utseendefixering är något nytt, det är väl bara det att vi är så överösta med bilder på allt och alla idag, när vi kan fota hur lätt som helst med mobilen och skicka direkt till nätet.

  • Armfelt lät måla sitt porträtt flera gånger, gärna tillsammans med en av sina många kärlekar – lite samma fenomen som det du skriver om.

 2. Blandar du inte ihop två Armfelttavlor här? Armfelt i tight gul tröja är målad av Wertmüller, och det är ett vanligt bröstporträtt. På tavlan av von Breda lutar sig Armfelt visserligen mot Gustav III:s byst, men han har uniform på sig. Eller finns det fler varianter av den tavlan?

 3. På tavlan från Ängsö har han inte uniform utan något som ser ut som en mycket kroppsnära långärmad tunn gul tröja med vit skjortkrage. Över ena axeln hänger ett mörkt tyg, ev. är det en mantel, som sveper runt resten av kroppen. Jag tror att tavlan du menar är ett porträtt målad av J.E.Lindh av Armfelt med rysk generalsuniform med bröstet täckt av svenska och ryska ordnar. Han lutar sig mot en byst av Gustav III. Den tavlan har originalet av Breda som utgångspunkt och kan ses i inlägget om kärleken till fäderneslandet. Wertmüllers tavla finns i två varianter, en med gult linne och en utan, originalet är den utan som man tyckte var väl vågad…den är i privat ägo i Finland.

 4. Ann Grönhammar skrev den :

  Anna

  Du har verkligen rätt i att det sena Ängsö-porträttet av Armfelt, målat 1811 av von Breda är intressant! Muskelpaketet ser så manligt och vältränat ut – trots hans höga ålder (54). Så ska en behärskad och väldisciplinerad man se ut. Detta är ett tydligt exempel på det nya manlighetsidealet som kommer allt mer här i början av 1800-talet. I takt med att kvinnan beskrivs alltmer som vek och sentimental framstår mannen som hårdare, mer konsekvent och intelligent vilket också ska framgå i kroppsformen (enligt manlighetsforskare, som jag nyss upptäckt i biblioteket!) Så har synen på man/kvinna förändrats under Armefelts tid. Se kontrasten till det kända porträttet av Armfelt som Herkules eller skyt från 1784, där hans verkligt nakna bringa tycks mer feminint mjuk, utan några vältränade muskler – trots att han är i 20-årsåldern! Jag ska ta å blogga om detta porträtt.

  • L.Nilsson skrev den :

   Intressant om skillnaden i porträttens mansideal under Armfelts egen levnad. Finne det enmäjlighet att kunna få en länk till bild på Ängsö-porträttet ? / LN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: