Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Kärleksbrev som skillingtryck

Magdalena Rudenschöld

Den på gamla kungshuset fängslade frökens, nu Magdalena Carlsdotters Bref till Riksförrädaren som fordom kallades Baron Armfeldt, nu fogelfri under namn af Gustaf Mauritz Magnusson angående Deras Kärleks Äfwentyr

Så lyder titeln på ett särskilt skillingtryck som på G A Reuterholms och hertig Karls initiativ trycktes och spreds på Stockholms gator och torg 1794. Allt naturligtvis i syfte att skandalisera de inblandade – Gustaf Mauritz och hans sammansvurna älskarinna Magdalena Rudenschöld. Det sägs att gatuförsäljarna till och med ropade ut titeln under Magdalenas gamla mors fönster.

Jag har varit nyfiken på detta skillingtryck länge, och idag fick jag äntligen tillfälle att beställa fram det i specialläsesalen på Kungliga Biblioteket. Kan det vara något för utställningen? Det visar sig vara ett litet och skört häfte ca 4,5 x7 cm, tryckt i frakturstil. Om omfånget är blygsamt är innehållet desto mer av sprängstoff. Det är åtta mycket privata kärleksbrev skrivna av Magdalena Rudenschöld till Gustaf Mauritz Armfelt omkring 1789-90, alltså närmare 5 år tidigare. Dessa brev ingick bland de 1100 brev som mitt under den Armfeltska processen hittades på Gustaf Mauritz Armfelts gods Lindnäs i Östergötland. Av breven, som också trycktes i Svea Hovrätts protokoll, framgår tydligt att Magdalena är med barn och med tidens primitiva metoder försöker att göra abort (vilket inte lyckades).

Jag läser och berörs. Det är starka, ibland hjärtskärande brev, där Magdalenas förtvivlan och de kval hon går igenom bränner igenom sidorna – än idag. Och ibland är det så privat att jag vill vända bort blicken.

/Sofia, producentgruppen

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: