Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Jane Austen, samtida med Armfelt

Filmen Pride and Prejudice från 2006

Under Armfelts liv skedde en ganska radikal modeskillnad vilket tydligt kan ses i om man jämför filmatiseringar av Jane Austens böcker med till exempel filmer som Marie Antoinette eller Casanova.

 Jane Austens Pride and Prejudice/Stolthet och Fördom finns i två väldigt kända utgåvor; en serie från 1996 av BBC och en film av Focus Features 2006.

 I den senare filmen kan man se hur man valt att matcha modet med när boken skrevs medan man i BBCserien har anpassat modet efter när boken gavs ut. Det var nämligen så att Jane Austen skrev boken 1796-1797 och skickade in manuskriptet, men det refuserades omedelbart och kom inte att publiceras, med vissa förändringar, förrän 1813.

 Att man i filmen och serien beslutat att utgå från tidpunkter med 15-20års skillnad gör att man kan få en liten inblick i hur modet förändrades kring sekelskiftet. I filmen kan man se betydligt fler kopplingar till det tidigare 1700-talsmodet som representeras tydligt i bland annat Marie Antoinette än vad man kan se i BBCs serie där spåren efter 1700-talet nästan helt försvunnit ur modet.

/Caroline

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: