Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Armfelt och kärleken till maten

Gustaf Mauritz Armfelt

Vackre baron Armfelt var en livlig och känslofull person, kvick och charmig. Det är lätt att tänka på kärlek när man tänker på honom. I producentgruppen laborerade vi redan från början kring olika kärleksteman. Detta har lett fram till att vi i utställningen arbetar med fyra ”kärleksingångarna” till hans liv: kärleken till kvinnorna,  kärleken till kungen, kärleken till maten och kärleken till fäderneslandet.

Kärleken till maten

I det tredje rummet tänkte producentgruppen att satsa på Armfelts kärlek till mat. Ämnet var dock inte så enkelt att tackla. Det tycktes som han var mycket förtjust i god mat, han äter ju ständigt på fina mottagningar, dinéer och soupéer, men det var svårt få fram vad han faktiskt stoppade i sig. Ämnet blev mera Armfelt som diplo(mat), dvs hans roll när han hade återupprättats och fått tjänst som Sveriges sändebud i Wien.

Han älskade dock risgrynsgröt, pannkakor och våfflor, av ett brev till hustrun att döma; till hans kära Pumpa, av henne så ofta besvarat med smeknamnet Min Tjocka Pojke. Han ser förvisso en smula rund ut om kinderna – inte bara av våfflor. Han led även av en sjukdom som gav honom svullnad i kroppen. Han behov av livets goda, annat än mat, finns här; lyxig inredning och hans intresse för sina gods, främst Åminne.

/Ann, producentgruppen

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: