Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Då & Nu: Armfelt och hälsan

Gustaf Mauritz Armfelt

Armfelt dog 57 år gammal i en bröstsjukdom – vattusot sa man då vilket betyder ödem, vätskeansamling, som troligen berodde på hjärtsvikt. Armfelt drabbades ganska tidigt av hälsoproblem med svullna, vätskefyllda och tunga ben. Ett flertal gånger försökte han kurera sig på olika kurorter som var populära på hans tid.

 ”När det gäller hälsan är mannen fortfarande förloraren” konstaterar de två läkarna Ralph Peeker och Stefan Arver, specialister på mäns sjukdomar, i en artikel i DN i juni 2011. Män söker vård för sent och är inte vana att prata om sin kropp och hälsa. Nu när den allmänna värnplikten är avskaffad så har de dessutom ingen naturlig ingång till vården alls. Tidigare upptäcktes en del hälsoproblem vid mönstringen. Ralph Peeker säger att det finns ett starkt motstånd hos män att söka hjälp. Det verkar inte ha varit Armfelts problem dock men då fanns inte samma kunskaper och mediciner som idag.

 T.ex. är hudcancersjukdomen Malignt Melanom vanligare hos kvinnor än hos män men ändå är det fler män än kvinnor som dör av den just för att männen väntar tills det är för sent innan de söker hjälp. Så alla ni män som läser detta – gör en hälsokontroll då och då! Det finns hjälp att få mot det mesta bara man söker i tid!

 /Anna

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: