Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Vad gör en huvudproducent?

Ann jobbar som producent i Livrustkammaren.

Vilken roll har du som producent i utställningsprocessen?

I den här utställningen så är jag till och med huvudproducent. Att vara producent handlar om att göra research, ta fram information och göra ett innehållsmässigt arbete. Vi fick lov att gå ifrån en gammal term som var utställningskommissarie, då många undrade om vi arbetade för polismyndigheten. Haha!

Har du tidigare arbetat som producent i andra projekt?

Ja, jag har varit producent i ett flertal olika utställningar.

Vad är det bästa med att arbeta som producent?

– Att till slut få alla pusselbitar på plats och känna att vi lyckats göra innehållet engagerande. Att besökaren kan få med sig något hem från museet som han/hon kan känna sig upplyft av, helst omtumlad, som när man sett en bra film, teaterpjäs eller läst en bra bok.

Hur kom det sig att du började arbeta som producent?

– Haha ja du, jag har ju jobbat här ganska länge. Men det började med att jag ville visa mer av kvinnorna i historien här i Livrustkammaren. Det är mycket spännande att arbeta med något som till sist tar sin form. Att det går från rena tankar till en faktisk utställning.

Krävs det någon speciell utbildning för att arbeta som producent?

– Ja, först så bör man ha en akademisk utbildning i bagaget. Sen så kan man bli intendent på ett museum, antingen mer pedagogiskt eller en mer föremålsinriktad sådan.

Vad är din viktigaste uppgift som producent i Armfeltutställningen?

Ja du, det finns massor med tjocka böcker om Armfelt och det är ju viktigt att sålla fram det som är väsentligt och intressant för besökaren. Det essentiella är att få föremål att börja tala och att de säger rätt saker!

Vad tycker du är mest spännande med Armfelt utställningen?

– Armfelt är än idag ganska okänd person och det som är spännande och utmanande i utställningen är att plocka upp honom och visa allmänheten hur intressant och viktig han faktiskt var.

Har du något favoritföremål i Armfeltutställnigen?

Haha journalister brukar fråga sånt. Svårt att välja. Men ja, vet du vad, mitt favoritföremål är typiskt nog ett föremål som består av flera delar. Det är en slags jättelyxig resenecessär som innehåller handfat, vacker kanna och bägare i förgyllt silver. Hela kittet har en specialtillverkad låda som skall passa i hans resvagn – alltså både elegant och praktiskt. Och med en intressant historia: han fick servisen i födelsedagspresent när han fyllde 45 av den förmögna hertiginnan av Sagan.

”Varken föremål, porträtt eller andra bilder säger mer än tusen ord. De är väl egentligen stumma, döda, men ändå kan en del människor uppleva att bilder och föremål talar intensivt till dem. Det är väl så att när man känner igen något får man massor av associationer även i det ordlösa. Min förhoppning är att Gustav Mauritz Armfelts bilder och föremål ska tala till många, bli igenkännbara och spännande att utforska!”

 

 

Single Post Navigation

En tanke på “Vad gör en huvudproducent?

  1. Ann Grönhammar skrev den :

    Kanske en gåtfull bild på Armfelt-producenten? Bilden skall illustrera tronföljarens betydelse i Armfelts liv: arvingen till kronan efter Gustav III:s död, Gustav Adolf, då endast 14 år och som Armfelt skulle bistå till myndighetsdagen.
    Den planen tog en helt annan vändning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: