Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Armfelt och kärleken till kvinnorna och barnen

Hertiginnan av Kurland med två av sina döttrar

Vackre baron Armfelt var en livlig och känslofull person, kvick och charmig. Det är lätt att tänka på kärlek när man tänker på honom. I producentgruppen laborerade vi redan från början kring olika kärleksteman. Detta har lett fram till att vi i utställningen arbetar med fyra ”kärleksingångarna” till hans liv: kärleken till kvinnorna,  kärleken till kungen, kärleken till maten och kärleken till fäderneslandet.

Kärleken till kvinnorna och barnen

Det andra rummet är koncentrerat på Armfelts relation till kvinnorna. Ett spännande område, kanske upprörande. Det var det redan på hans tid. Kanske hade hans livsstil något att göra med en allt starkare individualism och frigjordhet mot kyrkan. Man gjorde sig löjlig över prästerna i upplysningens anda. Observeras bör att detta är hovets och elitens värld. Ett frappant exempel hade man nyligen haft i Sverige med kung Fredriks öppna mätressförhållande. Konvenansäktenskap hade inget med passionerad kärlek att göra. Passion var ett sjukdomstillstånd. Samtidigt var det förstås männen som öppet tilläts lida mest av den febern. Mansdominerad hierarki mellan könen ifrågasattes inte – eller så gjordes det faktiskt, exempel finns.

Vi möter här hustrun Hedvig De la Gardie, den aktningsvärda, hans svenska älskarinna Magdalena Rudenschöld, och ryska furstinnan Katarina Menschikov, hertiginnan av Kurland, hennes dotter Prinsessan av Sagan och så Armfelts barn, både inom äktenskapet och två från hans fria förbindelser.

/Ann, producentgruppen

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: