Armfelt

Häng med i Livrustkammarens arbete inför detta års stora utställning om Gustaf Mauritz Armfelt!

Armfelt och kärleken till kungen

Gustav III

Vackre baron Armfelt var en livlig och känslofull person, kvick och charmig. Det är lätt att tänka på kärlek när man tänker på honom. I producentgruppen laborerade vi redan från början kring olika kärleksteman. Detta har lett fram till att vi i utställningen arbetar med fyra ”kärleksingångarna” till hans liv: kärleken till kvinnorna,  kärleken till kungen, kärleken till maten och kärleken till fäderneslandet.

Armfelt och kärleken till kungen

Armfelt älskade sin kung Gustav III, han var honom hängiven och trogen i allt. Han fick många gåvor av kungen som band honom ännu närmare med tacksamhetens band.

Kungen behövde å sin sida en sådan lojal och pålitlig person som Armfelt. Som i all kärlek handlade det om ömsesidigt beroende Här var det knappast fråga om jämbördigt beroende. Kungen hade all makt, men vad kungen särskilt tycks ha uppskattat hos Armfelt var hans öppna sinne och naturlighet, inte vanligt vid hovet. Armfelt kunde säga emot. Ibland hördes upprörda gräl dem emellan. Något sådant hade aldrig inträffat i kungens stela etikettsbundna liv. Och den ende bland kavaljererna hos den lille kronprins Gustav Adolf som fick honom att skratta och leka som en vanlig liten kille var baron Armfelt

Något av detta vill vi fånga i det första rummet om Armfelt – där annars temat teater dominerar – också en värld av lek för vuxna.

/Ann, producentgruppen

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: